ПРАТ "ВІННИЦЬКИЙ АБЗ"

Код за ЄДРПОУ: 02131479
Телефон: 0 (432) 66-50-50
e-mail: vindor@mail.ru
Юридична адреса: 21032, Україна, м. Вінниця, провулок Грибоєдова, 10
 

Річний звіт за 2011 рік

Опис бізнесу(текстова частина)

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) ВАТ "Вiнницький асфальтобетонний завод" створений у 1956 роцi як комунальне пiдприємство для забезпечення мiста та областi асфальтом. В 1997 роцi пiдприємство перетворене у ВАТ "Вiнницький асфальто-бетонний завод", яким є до даного часу та основним видом дiяльностi має виробництво асфальту.
Крiм того пiдприємство займається проведенням будiвельних робiт по ремонту автошляхiв мiста та областi.
Злиття, подiлу, приєднання, перетворення, видiлу в звiтному перiодi не було.
Про організаційну структуру емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом Пiдприємство знаходиться на власнiй територiї, на якiй знаходяться:
- адмiнпримiщення;
- бiтумосховище;
- асфальтозмiшувальний апарат;
- майстернi по ремонту технiки;
- вiдкритi площадки для зберiгання гранiтної продукцiї.
Виробництво асфальтобетону проводиться шляхом змiшування гранiтної продукцiї з бiтумом в асфальтозмiшувальному апаратi та вiдвантажується зразу на автiвку для постачання на об'єкти, тому що продукцiя пiдприємства зберiганню не пiдлягає.
Фiлiй, дочiрних пiдприємств, представництв, вiдокремлених пiдроздiлiв немає.
Змiн в органiзацiйнiй структурi у вiдповiдностi з попереднiм перiодом не було.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Будь-якi пропозицiї щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб протягом звiтного перiоду не поступали.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Облiкова полiтика пiдприємства регламентується Положенням про облiкову полiтику та органiзацiю бухгалтерського облiку, яке затверджено Наказом №02 вiд 01.04.2011 р.
Керуючись Законом України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16 липня 1999 року №996-XIV (далi - Закон про бухоблiк), затвердженими Мiнiстерством Фiнансiв України положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку (далi - П(С)БО), iнструкцiями та iншими нормативними актами, якi регулюють порядок ведення бухгалтерського облiку, складання i подання фiнансової звiтностi, виконуючи вимоги, якi передбаченi Статутом, та з метою забезпечення своєчасного подання достовiрної iнформацiї користувачам фiнансової звiтностi на ВАТ "Вiнницький асфальтобетонний завод" (далi за текстом - "Пiдприємство") застосовуються наступнi положення.

Органiзацiя бухгалтерського облiку
1. Застосовувати План рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язання i господарських операцiй пiдприємств i органiзацiй, затвердженого наказом МФУ вiд 30.11.1999 р. №291. З метою забезпечення необхiдної деталiзацiї облiково-економiчної iнформацiї дозволити головному бухгалтеру своїм розпорядженням вводити додаткову систему субрахункiв.
2. Вiдповiдальнiсть за органiзацiю бухгалтерського облiку покладається на керiвника пiдприємства.
3. Ведення бухгалтерського облiку на пiдприємствi покласти на бухгалтерську службу пiдприємства на чолi з головним бухгалтером.
Вiдповiдно до пункту 7 статтi 8 Закону про бухоблiк, головний бухгалтер пiдприємства:
- Забезпечує дотримання на пiдприємствi встановлений єдиних методологiчних засад бухгалтерського облiку, складання й подання у встановленi строки фiнансової звiтностi;
- Органiзує контроль за вiдображенням на рахунках бухгалтерського облiку всiх господарських операцiй;
- Бере участь у оформленнi матерiалiв, пов'язаних iз нестачею та вiдшкодуванням втрат вiд недостачi, крадiжок i псування цiнностей пiдприємства;
- Розробляє та забезпечує дотримання єдиних органiзацiйних та методичних основ ведення бухгалтерського облiку всiма структурними пiдроздiлами пiдприємства.
4. Розпорядження головного бухгалтера, якi стосуються становлення та здiйснення бухгалтерського облiку на пiдприємствi, є обов'язковими до виконання усiма структурними пiдроздiлами й всiма працiвниками пiдприємства.
5. Головний бухгалтер несе особисту вiдповiдальнiсть перед керiвником пiдприємства, вiдповiдно до перелiку питань, перерахованих у їх посадових iнструкцiях i в цьому Положеннi.
6. Застосовувати журнально-ордерну систему облiку.
7. Вiдповiдальнiсть iнших працiвникiв, якi ведуть облiк, регулюється посадовими iнструкцiями, що затверджуються керiвником Пiдприємства.
Iнвентаризацiя
1. Проводити iнвентаризацiю активiв та зобов'язань вiдповiдно до ст. 10 Закону про бухоблiк та iнших нормативних документiв, зокрема Iнструкцiї з iнвентаризацiї основних засобiв, нематерiальних активiв, товарно-матерiальних цiнностей, грошових коштiв i документiв та розрахункiв, затвердженої наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 11 серпня 1994 р. №69.
2. Постiйно дiючої iнвентаризацiйної комiсiї на Пiдприємствi немає, склад комiсiї встановлюється наказом керiвника.
3. Проводити iнвентаризацiю активiв i зобов'язань щороку перед складанням рiчної фiнансової звiтностi станом на 01 грудня року, за який складається фiнансова звiтнiсть.
4. Iнвентаризацiю основних засобiв здiйснювати щороку перед складанням рiчної фiнансової звiтностi станом на 01 грудня року, за який складається фiнансова звiтнiсть.
5. У всiх iнших випадках об'єкти i перiодичнiсть проведення iнвентаризацiї визначаються керiвником пiдприємства на пiдставi чинного законодавства.

Оцiнка
1. Створити оцiночну комiсiю для проведення приймання, списання, оцiнки активiв i зобов'язань. Склад оцiночної комiсiї встановлюється у додатку №1 до цього Положення.
2. Залучати у разi необхiдностi для проведення оцiнки окремих об'єктiв активiв спецiалiзованi оцiночнi фiрми.

Податковий облiк
1. Вести податковий облiк та подавати податкову звiтнiсть згiдно iз законодавством України.
2. Накопичення даних про витрати та доходи для цiлей обчислення оподатковуваного прибутку здiйснюється на пiдставi первинних облiкових документiв, що фiксують здiйснення господарських операцiй , вiдповiдно до роздiлу III "Податкового кодексу України" вiд 02.12.2010 №2755-VI (далi Податковий кодекс).
Облiк окремих статей наведено у вiдповiдних пiдроздiлах облiкової полiтики.

Бухгалтерський облiк
1. Вести бухгалтерський облiк на Пiдприємствi згiдно iз Законом України "Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.1999 р. №996-XIV (далi - Закон про бухоблiк), та затвердженими Мiнiстерством Фiнансiв України положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку (далi - П(С)БО).
2. Облiкова полiтика пiдприємства будується з використанням наступних принципiв бухгалтерського облiку i фiнансової звiтностi:
- автономнiсть;
- обачнiсть (обережнiсть);
- повне висвiтлення (вiдображення);
- послiдовнiсть;
- безперервнiсть;
- нарахування i вiдповiднiсть доходiв i витрат;
- превалювання (перевага) сутностi над формою;
- iсторична (фактична) собiвартiсть;
- єдиний грошовий вимiрник;
- перiодичнiсть.
3. Облiкову полiтику застосовувати таким чином, щоб фiнансовi звiти повнiстю узгоджувались з вимогами Закону про бухоблiк та кожного конкретного П(С)БО. Застосовувати перед усiм тi пiдходи та методи для ведення бухоблiку i надання iнформацiї в фiнансових звiтах, якi передбаченi П(С)БО i найбiльш адаптованi до дiяльностi пiдприємства.
4. Згiдно з П(С)БО 1 ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi проводити згiдно принципу нарахування так, щоб результати операцiй та iнших подiй вiдображались в облiкових регiстрах i фiнансових звiтах тодi, коли вони мали мiсце, а не тодi, коли пiдприємство отримує чи сплачує кошти.
5. Доходи в Звiтi про прибутки та збитки вiдображати в тому перiодi, коли вони були заробленi, а витрати - на основi вiдповiдностi цим доходам, що забезпечить визначення фiнансового результату звiтного перiоду спiвставленням доходiв звiтного перiоду з витратами, здiйсненими для отримання цих доходiв.
6. При складаннi фiнансових звiтiв визначити величину суттєвостi статтi в розмiрi 1 тис. грн.
7. Затвердити перелiк пов'язаних сторiн наведених у додатку №2 до цього наказу.

Основнi засоби
Для цiлей бухгалтерського облiку основнi засоби класифiкуються за такими групами:
1. Основнi засоби
1.1. Земельнi дiлянки.
1.2. Капiтальнi витрати на полiпшення земель.
1.3. Будинки, споруди та передавальнi пристрої.
1.4. Машини та обладнання.
1.5. Транспортнi засоби.
1.6. Iнструменти, прилади, iнвентар (меблi).
1.7. Тварини.
1.8. Багаторiчнi насадження.
1.9. Iншi основнi засоби.
2. Iншi необоротнi матерiальнi активи
2.1. Бiблiотечнi фонди.
2.2. Малоцiннi необоротнi матерiальнi активи (МНМА).
2.3. Тимчасовi (не титульнi) споруди.
2.4. Природнi ресурси.
2.5. Iнвентарна тара.
2.6. Предмети прокату.
2.7. Iншi необоротнi матерiальнi активи.
3. Незавершенi капiтальнi iнвестицiї
До основних засобiв вiдносити матерiальнi активи, якi пiдприємство утримує з метою використання їх у процесi виробництва або постачання товарiв, надання послуг, виконання робiт, здавання в оренду iншим особам або для здiйснення адмiнiстративних i соцiально-культурних функцiй, очiкуваний строк корисного використання (експлуатацiї) яких бiльше одного року та вартiсть яких перевищує 1000 (тисячу) гривень.
До складу малоцiнних необоротних матерiальних активiв (МНМА) вiдносити матерiальнi цiнностi, що призначаються для використання у господарськiй дiяльностi протягом перiоду, який бiльше одного року з дати введення в експлуатацiю таких матерiальних цiнностей, та вартiсть яких не перевищує 1000 (тисячу) гривень.
Об'єкт основних засобiв визнається активом, якщо iснує iмовiрнiсть того, що пiдприємство отримає в майбутньому економiчнi вигоди вiд його використання та вартiсть його може бути достовiрно визначена.
Придбанi (створенi) основнi засоби зараховуються на баланс пiдприємства за первiсною вартiстю. Одиницею облiку основних засобiв є об'єкт основних засобiв.
Амортизацiя основних засобiв та iнших необоротних матерiальних активiв здiйснюється прямолiнiйним методом iз застосуванням строкiв, встановлених для кожного об'єкта основних засобiв, зокрема:
- будiвлi - 20 рокiв;
- споруди - 15 рокiв;
- машини та обладнання - 5 рокiв;
- транспортнi засоби - 5 рокiв;
- комп'ютерне обладнання - 2 роки;
- iнструменти, прибори та меблi - 4 роки;
- iншi основнi засоби - 12 рокiв;
- iншi необоротнi матерiальнi активи (крiм МНМА) - 5 рокiв.
Лiквiдацiйну вартiсть об'єктiв основних засобiв не розраховувати i з метою амортизацiї прийняти рiвною нулю.
Амортизацiя малоцiнних необоротних матерiальних активiв (МНМА) нараховується в першому мiсяцi використання об'єкта у розмiрi 100 вiдсоткiв його вартостi.
Пiдприємство може переоцiнювати об'єкт основних засобiв, якщо залишкова вартiсть цього об'єкта суттєво вiдрiзняється вiд його справедливої вартостi на дату балансу. У разi переоцiнки об'єкта основних засобiв на ту саму дату здiйснюється переоцiнка всiх об'єктiв групи основних засобiв, до якої належить цей об'єкт.
Переоцiнка основних засобiв тiєї групи, об'єкти якої вже зазнали переоцiнки, надалi має проводитися з такою регулярнiстю, щоб їх залишкова вартiсть на дату балансу суттєво не вiдрiзнялася вiд справедливої вартостi.
Якщо у первинних документах, якими оформлюється придбання (виготовлення) основних засобiв чи введення їх в експлуатацiю безпосередньо не зазначається мета використання основного засобу (виробниче чи невиробниче використання), вважати, що основний засiб призначений для виробничого використання.
У протилежному разi, якщо основний засiб призначається для невиробничого використання, про це обов'язково повинно бути зазначено у первинних документах, якими оформлюється придбання, виготовлення чи введення в експлуатацiю таких невиробничих основних засобiв.
Амортизацiя основних засобiв в податковому облiку нараховується за методом, визначеним у бухгалтерському облiку (прямолiнiйний метод), що вiдповiдає вимогам пп. 145.1.9 Податкового кодексу.

Запаси
1. Одиницею бухгалтерського облiку запасiв вважати кожне їх найменування.
2. Запаси визнавати активом, якщо iснує iмовiрнiсть того, що пiдприємство отримує в майбутньому економiчнi вигоди, пов'язанi з їх використанням, та їх вартiсть може бути достовiрно визначена.
3. Первiсну вартiсть запасiв, придбаних за плату визначати по собiвартостi запасiв згiдно з П(С)БО 9.
4. Первiсну вартiсть запасiв, виготовлених власними силами пiдприємства, визначати згiдно з П(С)БО 16.
5. Запаси вiдображати в бухгалтерському облiку по первiснiй вартостi.
6. При вiдпуску запасiв у виробництво, продажу чи iншому вибуттi їх оцiнку здiйснювати по методу середньозваженої собiвартостi.
7. Запаси, якi не приносять пiдприємству економiчних вигод в майбутньому, визнавати нелiквiдними i списувати в бухоблiку, а при складаннi фiнансової звiтностi не вiдображати в балансi, а враховувати на окремому субрахунку позабалансового рахунку 07.
8. Предмети строком використання менше одного року, що супроводжують виробничий процес протягом звiтного перiоду, облiковувати на рахунку 22 "Малоцiннi та швидкозношуванi предмети". Вартiсть малоцiнних та швидкозношуваних предметiв, що переданi в експлуатацiю, виключається зi складу активiв (списується з балансу iз нарахуванням зносу в розмiрi 100% при передачi їх в експлуатацiю) з подальшою органiзацiєю оперативного кiлькiсного облiку таких предметiв за мiсцями експлуатацiї i вiдповiдними матерiально-вiдповiдальними особами протягом строку їх фактичного використання (до моменту їх повної лiквiдацiї, списання). Списання спецодягу, iнструментiв i малоцiнних швидкозношуваних предметiв з пiдзвiту до закiнчення встановлених термiнiв його використання здiйснювати тiльки на пiдставi актiв про його непридатнiсть. Малоцiннi i швидкозношуванi предмети вартiстю до 100 грн. за одиницю при передачi їх в експлуатацiю за балансом не враховуються (окрiм приладiв облiку та спецодягу).
9. Запаси вiдображаються в бухгалтерському облiку i звiтностi за первiсною вартiстю.
10. Запаси вiдображаються в податковому облiку i звiтностi за методом, встановленим у бухгалтерському облiку (первiсною вартiстю), що вiдповiдає вимогам (п. 140.4 Податкового кодексу).

Дебiторська заборгованiсть
1. Дебiторську заборгованiсть визнавати активом, якщо iснує ймовiрнiсть отримання пiдприємством майбутнiх економiчних вигод i її можливо достовiрно визначити. В балансi дебiторську заборгованiсть за товари, роботи, послуги, визнавати по чистiй вартостi, що дорiвнює сумi дебiторської заборгованостi за вирахуванням резерву сумнiвних боргiв.
2. Величина сумнiвних боргiв визначається, виходячи з платоспроможностi окремих дебiторiв, питомої ваги безнадiйних боргiв у чистому доходi вiд реалiзацiї продукцiї, товарiв, робiт, послуг на умовах наступної оплати або на основi класифiкацiї дебiторської заборгованостi.
3. Частина довгострокової дебiторської заборгованостi, яка пiдлягає погашенню протягом дванадцяти мiсяцiв з дати балансу, вiдображається на ту саму дату в складi поточної дебiторської заборгованостi.


Зобов'язання
1. Зобов'язання (обов'язок чи вiдповiдальнiсть дiяти певним чином) визначити лише тодi, коли актив отриманий, або коли пiдприємство має безвiдмовну угоду придбати актив.
2. Зобов'язання визнається, якщо його оцiнка може бути достовiрно визначена та iснує ймовiрнiсть зменшення економiчних вигод у майбутньому внаслiдок його погашення. Якщо на дату балансу ранiше визнане зобов'язання не пiдлягає погашенню, та його сума включається до складу доходу звiтного перiоду.
3. Поточнi зобов'язання вiдображаються в балансi за сумою погашення.
4. Зобов'язання,на яке нараховуються вiдсотки та яке пiдлягає погашенню протягом дванадцяти мiсяцiв з дати балансу, слiд розглядати як довгострокове зобов'язання, якщо первiсний термiн погашення був бiльше нiж дванадцяти мiсяцiв та до затвердження фiнансової звiтностi iснує угода про переоформлення цього зобов'язання на довгострокове.
Довгострокове зобов'язання за кредитною угодою (якщо угода передбачає погашення зобов'язання на вимогу кредитора (позикодавця) у разi порушення певних умов, пов'язаних з фiнансовим станом позичальника), умови якої порушенi, вважається довгостроковим, якщо:
- позикодавець до затвердження фiнансової звiтностi погодився не вимагати погашення зобов'язання внаслiдок порушення;
- не очiкується виникнення подальших порушень кредитної угоди протягом дванадцяти мiсяцiв з дати балансу.
5. Довгостроковi зобов'язання , на якi нараховуються вiдсотки, вiдображаються в балансi за їх теперiшньою вартiстю. Визначення теперiшньої вартостi залежить вiд умов та виду зобов'язання.

Доходи
1. Вiдповiдно до вимог П(С)БО 15 "Дохiд" для визнання доходу та визначення його суми розрiзняють дохiд вiд:
- реалiзацiя продукцiї, товарiв, iнших активiв, придбаних з метою продажу (крiм iнвестицiй у цiннi папери);
- надання послуг, виконання робiт.
Статтi доходiв i витрат, пов'язаних з господарсько-фiнансовою дiяльнiстю пiдприємства накопичувати та розподiляти вiдповiдно до класифiкацiї дiяльностi пiдприємства, розмiщеної в Звiтi про фiнансовi результати.
Дохiд, пов'язаний з наданням послуг, визначається виходячи iз ступеня завершеностi операцiї з надання послуг на дату Балансу, якщо може бути достовiрно оцiнено результат цiєї операцiї.
Оцiнка ступеню завершеностi операцiї з надання послуг проводиться:
- визначення обсягу виконаної роботи;
- визначення питомої ваги обсягу послуг, наданих на певну дату, у загальному обсязi послуг, якi мають бути наданi;
- визначення питомої ваги витрат, яких зазначає пiдприємство у зв'язку iз наданням послуг, у загальнiй очiкуванiй вартостi таких витрат.
2. В податковому облiку до доходiв включати загальну суму вiд усiх видiв дiяльностi, отриманого (нарахованого) протягом звiтного перiоду в грошовi, матерiальнiй або нематерiальнiй формах. Визначення доходiв вiд реалiзацiї: дохiд вiд реалiзацiї товарiв визнається за датою переходу покупцевi права власностi на такий товар (п. 1 ст. 6 р. III Податкового кодексу), причому сума попередньої оплати та авансiв у рахунок оплати товарiв, виконаних робiт, наданих послуг не враховуються для визначення об'єкта оподаткування (пп. 1 п. 1 ст. 5 р. III Податкового кодексу).

Витрати
1. Визначити метод вiдображення облiку витрат дiяльностi з використанням рахункiв класу 9 "Витрати дiяльностi".
Вiдповiдно до П(С)БО 16 "Витрати" п. 11 до виробничої собiвартостi продукцiї (робiт, послуг) включаються:
- прямi матерiальнi витрати;
- прямi витрати на оплату працi;
- iншi прямi витрати;
- загальновиробничi витрати та постiйнi розподiленнi загальновиробничi витрати.
Загальновиробничi витрати включаються до складу собiвартостi продукцiї (робiт, послуг).
Перелiк i склад змiнних та постiйних загальновиробничих витрат надаються у додатку №3 до цього наказу.
2. У податковому облiку склад статей виробничої собiвартостi визначається на пiдставi вимог п. 138.8 Податкового кодексу. До складу виробничої собiвартостi, вiдносяться витрати безпосередньо пов'язанi iз виробництвом товарiв, виконанням робiт, послуг, якi включаються:
- прямi матерiальнi витрати;
- прямi витрати на оплату працi;
- амортизацiю виробничих основних засобiв та нематерiальних активiв;
- вартiсть отриманих послуг;
- iншi прямi витрати.
У податковому облiку загальновиробничi витрати не включаються до складу виробничої собiвартостi, а вiдносяться до iнших витрат звiтного перiоду.

Iншi активи та зобов'язання
1. До "Витрат майбутнiх перiодiв" вiдносити суми за пiдписку перiодичних видань, ранiше сплаченi рекламнi послуги та суми страхових платежiв, вартiсть торгових патентiв, вартiсть строкових лiцензiй та iнших спецiальних дозволiв, а також всi iншi витрати, що стосуються наступного облiкового перiоду.
2. До складу "Доходiв майбутнiх перiодiв" включати суми доходiв, нарахованих на протязi поточного чи попереднiх звiтних перiодiв, якi будуть визначенi в наступних звiтних перiодах.
3. Оцiнку ступеня завершеностi операцiї з надання послуг (виконання робiт) здiйснювати шляхом вивчення виконаної роботи, при цьому в бухгалтерському облiку доходи вiдображати у звiтному перiодi пiдписання акта про наданi послуги (виконанi роботи).
4. Класифiкацiю затрат на виробництво проводити згiдно з П(С)БО 16. Витрати не пов'язанi з операцiйною дiяльнiстю, якi не включаються в собiвартiсть реалiзованої продукцiї, є витратами звiтного перiоду.
5. До адмiнiстративних витрат, згiдно з П(С)БО 16, вiдносяться такi загальногосподарськi витрати, спрямованi на обслуговування та управлiння пiдприємством:
- загальнi корпоративнi витрати.
- витрати на службовi вiдрядження.
- зарплата та єдиний соцiальний внесок адмiнiстративного персоналу.
- витрати на утримання основних засобiв, iнших матерiальних необоротних активiв загальногосподарського використання.
- винагороди за професiйнi послуги.
- витрати на зв'язок.
- судовi витрати.
- податки, збори та iншi передбаченi законодавством обов'язковi платежi.
- плата за розрахунково-касове обслуговування та iншi послуги банкiв.
- iншi витрати загальногосподарського призначення.
6. По кожному контрагенту вести облiк у розрiзi договорiв.
7. Оцiнку активiв або зобов'язань в операцiях з пов'язаними сторонами Пiдприємство проводить по методу балансової вартостi.
8. Подавати фiнансову звiтнiсть за формами i в термiни, передбаченi П(С)БО та постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 лютого 2000 р. №419 та п. 46.2 Податкового кодексу.
9. Використовувати на Пiдприємствi форми i системи оплати працi вiдповiдно до умов, передбачених вiдповiдними положеннями та колективним договором пiдприємства.
10. Розмiр добових у вiдрядженнi для працiвникiв пiдприємства встановити у сумi 60,00 (шiстдесят) гривень на добу. Використовувати на пiдприємствi передбаченi дiючими законодавчими актами термiни подачi звiту про використання коштiв тощо..
11. Фiнансовi iнвестицiї вiдображати в облiку та звiтностi вiдповiдно до П(С)БО 12 "Фiнансовi iнвестицiї" з урахуванням вимог П(С)БО 13 "Фiнансовi iнструменти"
12. Встановити тривалiсть операцiйного циклу один рiк.

Протягом 2011 р. товариство не здiйснювало довгострокових, короткострокових фiнансових iнвестицiй.
Текст аудиторського висновку Аудиторський висновок (звiт незалежного аудитора)
щодо фiнансової звiтностi Вiдкритого Акцiонерного Товариства <Вiнницький асфальтобетонний завод> станом на 31.12.2011 року






















м. Вiнниця 17 квiтня 2012 р.
Аудиторський висновок (звiт незалежного аудитора)

Акцiонерам та керiвництву
ВАТ <Вiнницький асфальтобетонний завод>

Аудиторський висновок ( звiт незалежного аудитора) щодо фiнансової звiтностi

Ми провели аудит фiнансової звiтностi Вiдкритого Акцiонерного Товариства <Вiнницький асфальтобетонний завод>, що додається, якi вiдповiдно до П(С)БО 25 <Фiнансовий звiт суб'єкта малого пiдприємництва>, включають: Баланс станом на 31.12.2011 року, звiт про фiнансовi результати за 2011 рiк.

Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу за фiнансову звiтнiсть.
Управлiнський персонал несе вiдповiдальнiсть за складання i достовiрне подання цiєї фiнансової звiтностi вiдповiдно до Нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку та за такий внутрiшнiй контроль, який управлiнський персонал визначає потрiбним для того, щоб забезпечити складання фiнансової звiтностi, що не мiстить суттєвих викривлень унаслiдок шахрайства або помилки.

Вiдповiдальнiсть аудитора.
Нашою вiдповiдальнiстю є висловлення думки щодо цiєї фiнансової звiтностi на основi результатiв проведеного нами аудиту. Ми провели аудит вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв аудиту. Цi стандарти вимагають вiд нас дотримання вiдповiдних етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненостi, що фiнансова звiтнiсть не мiстять суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказiв щодо сум та розкриття iнформацiї у фiнансовiй звiтностi. Вибiр процедур залежить вiд судження аудитора, включаючи оцiнку ризикiв суттєвих викривлень фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства або помилки. Виконуючи оцiнку цих ризикiв, аудитор розглядає заходи внутрiшнього контролю, що стосуються складання та достовiрного подання суб'єктом господарювання фiнансової звiтностi, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю суб'єкта господарювання. Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi використаної облiкової полiтики, прийнятнiсть облiкових оцiнок, виконаних управлiнським персоналом, та оцiнку загального подання фiнансової звiтностi.
Ми вважаємо, що отримали достатнi та вiдповiднi аудиторськi докази для висловлення нашої думки.

Пiдстава для висловлення умовно - позитивної думки.
Станом на 31.12.2011 року на балансi Товариства облiковується дебiторська заборгованiсть за товари (роботи, послуги) в розмiрi 3 598,4 тис. грн. Дана заборгованiсть облiковується за первiсною вартiстю. Резерв сумнiвних боргiв Товариством не створювався. До складу даної заборгованостi, на звiтну дату, включено заборгованiсть, термiн позивної давностi по якiй минув, в розмiрi 122,9 тис. грн. Пiдприємству необхiдно було списати дану заборгованiсть на витрати перiоду з вiдповiдним зменшенням первiсної вартостi дебiторської заборгованостi.
Також до складу статтi балансу , яка станом на 31.12.2011 року становить 456,3 тис. грн., Товариством включено заборгованiсть за виданими авансами, термiн виникнення якої бiльше трьох рокiв, у сумi 17,1 тис. грн., що призвело до завищення показникiв даної статтi.
За даними аудиту станом на 31.12.2011 року дебiторська заборгованостi за товари (роботи, послуги) повинна складати 3 475,5 тис. грн., iнша поточна дебiторська заборгованiсть - 439,2 тис. грн., чистий прибуток повинен бути зменшений на суму безнадiйної дебiторської заборгованостi в розмiрi 140,0 тис. грн. та складати 6,7 тис. грн., нерозподiлений прибуток, на звiтну дату, вiдповiдно, повинен скласти 47,7 тис. грн.


Умовно - позитивна думка.
На нашу думку, за винятком впливу питання, про яке йдеться у параграфi <Пiдстава для висловлення умовно - позитивної думки>, фiнансова звiтнiсть ВАТ <Вiнницький асфальтобетонний завод>, вiдображає достовiрно, в усiх суттєвих аспектах, фiнансовий стан Товариства станом на 31.12.2011 року та його фiнансовi результати за рiк, що закiнчився на зазначену дату, вiдповiдно до Нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку України.

Розкриття iнформацiї вiдповiдно до вимог рiшення ДКЦПФРУ
вiд 29.09. 2011 року за № 1360

1.Основнi вiдомостi про акцiонерне товариство
Повне найменування Вiдкрите Акцiонерне Товариство <Вiнницький асфальтобетонний завод>
Код за єдиним державним реєстром пiдприємств та органiзацiй України 02131479
Органiзацiйно - правова форма 231-Вiдкрите акцiонерне товариство
Мiсцезнаходження 21032, Вiнницька обл., м. Вiнниця, Замостянський район, пров. Грибоєдова, буд. 10
Дата державної реєстрацiї 28.05.1997 року.
Мiсце проведення державної реєстрацiї Виконавчий комiтет Вiнницької мiської ради
Телефакс (0432) 67-07-31
Основнi види дiяльностi 26.63.0 Виробництво готових для використання бетонних сумiшей45.23.0 Будiвництво дорiг, аеродромiв та улаштування поверхнi спортивних споруд

2. Чистi активи дорiвнюють 693,3 тис. грн., що бiльше розмiру статутного капiталу Пiдприємства. Тобто чистi активи Пiдприємства вiдповiдають вимогам ч. 3 ст. 155 Цивiльного Кодексу України.

3. Суттєвих невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю, що пiдлягала аудиту, та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв та подається до ДКЦПФРУ аудиторами не виявлено.

4. Пiд час аудиту фiнансової звiтностi станом на 31.12.2011 року не було встановлено фактiв виконання Товариством правочинiв на суму 10 i бiльше вiдсоткiв вартостi активiв Товариства за даними останньої фiнансової звiтностi.

5. Корпоративне управлiння, як система, в тому числi система внутрiшнього контролю (аудиту) на Пiдприємствi не запровадженi. Вiдсутнє Положення, щодо корпоративного управлiння, корпоративного секретаря не обрано. Розподiл прав та обов'язкiв мiж органами Товариства та його учасниками, стосовно управлiння вiдбувається вiдповiдно до Статуту.

6. Вiдповiдно до МСА 240, аудитор несе вiдповiдальнiсть за отримання достатньої впевненостi у тому, що фiнансова звiтнiсть в цiлому не мiстить суттєвого викривлення внаслiдок шахрайства чи помилки. Через властивi обмеження аудиту iснує неминучий ризик того, що деякi суттєвi викривлення фiнансової звiтностi можна не виявити навiть у тому разi, якщо аудит належно спланований i виконується вiдповiдно до МСА. Нами було виконано процедури, для отримання iнформацiї, яка використовується пiд час iдентифiкацiї та оцiнки ризикiв суттєвого викривлення внаслiдок шахрайства на рiвнi фiнансової звiтностi та на рiвнi тверджень для класiв операцiй, залишкiв на рахунках i розкриття iнформацiї.

7. Основнi вiдомостi про аудиторську фiрму.

Повна назва: Товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю <Аудиторська фiрма <Надiйнiсть>
Код ЄДРПОУ 32473281
Мiсцезнаходження: м. Вiнниця, вул. Хмельницьке шосе 2, кiм. 400а.
Реєстрацiйнi данi: ТОВ <Аудиторська фiрма <Надiйнiсть> Зареєстроване Виконавчим Комiтетом Вiнницької Мiської Ради 15.04.2003р. за №1 174 105 0002 001530
Номер та дата видачi свiдоцтва про внесення в Реєстр аудиторських фiрм та аудиторiв, якi надають аудиторськi послуги Свiдоцтво №3630 видане рiшенням Аудиторської палати України вiд 15.07.05р. за №151, термiн дiї свiдоцтва до 14.07.2015 року. Свiдоцтво про вiдповiднiсть системи контролю якостi № 0142, видане на пiдставi рiшення АПУ вiд 29.09.2011 р. № 239/4
Керiвник Манько Надiя Федорiвна
Iнформацiя про аудитора Сертифiкат Аудитора-Серiя А №004407 виданий на пiдставi рiшення аудиторської палати України вiд 30 листопада 2000р. за №96, термiн дiї - 30 листопада 2014 р.
Контактний телефон (0432) 66 02 45



Директор
Аудиторської фiрми <Надiйнiсть> Н.Ф.Манько


м. Вiнниця 17 квiтня 2012 р.

























Управлiнському персоналу ВАТ <Вiнницький асфальтобетонний завод>

Лист - пояснення до аудиторського висновку, щодо фiнансової
звiтностi Вiдкритого Акцiонерного Товариства <Вiнницький асфальтобетонний завод> станом на 31.12.2011 року


1. Активи пiдприємства

Аудит нематерiальних активiв. На балансi Пiдприємства облiковуються нематерiальнi активи, вартiсть яких становить 5,5 тис. грн. Сума накопиченої амортизацiї нематерiальних активiв станом на 31.12.2011 року становить 4,3 тис. грн., залишкова вартiсть 1,2 тис. грн. Накопичена амортизацiя становить 78,2 % первiсної вартостi нематерiальних активiв.
Нарахування амортизацiї на нематерiальнi активи здiйснюється прямолiнiйним методом, про що визначено в Облiковiй полiтицi Пiдприємства. Амортизацiя НМА нараховується, враховуючи строки корисного використання НМА. Протягом звiтного перiоду метод нарахування амортизацiї не змiнювався. Дооцiнка нематерiальних активiв на протязi звiтного перiоду не проводилась.
На нашу думку, склад нематерiальних активiв та ступiнь розкриття iнформацiї вiдповiдають вимогам П(С)БО 8 <Нематерiальнi активи> та Облiковiй полiтицi Пiдприємства.

Аудит основних засобiв. Облiк основних засобiв Пiдприємства ведеться вiдповiдно до Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 7 <Основнi засоби>, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 27.04.2000 р. № 92 (далi - П(С)БО 7), та Положення про бухгалтерський облiк Пiдприємства.
За даними фiнансової звiтностi станом на 31.12.2011 року на Балансi Пiдприємства облiковувалися основнi засоби, первiсна вартiсть яких становить 7450,5 тис. грн.

Данi щодо первiсної вартостi основних засобiв ВАТ <Вiнницький асфальтобетонний завод>:

Рахунок Сальдо по Д-туна 01.01.11 р.(первiсна вартiсть)(тис. грн.) Сальдо по Д-туна 31.12.11 р.(первiсна вартiсть)(тис. грн.)
Номер Назва
10 Основнi засоби 7460,6 7450,5
101 Земельнi дiлянки - -
103 Будiвлi та споруди 4 475,6 4 547,0
104 Машини та обладнання 1 543,3 1 585,5
105 Транспортнi засоби 1 296,4 1 232,0
106 Iнструменти, прилади та iнвентар 88,9 86,0
107 Робоча та продуктивна худоба - -
108 Багаторiчнi насадження - -
109 Iншi основнi засоби 56,4 -
11 Iншi необоротнi матерiальнi активи -
112 Малоцiннi необоротнi матерiальнi активи -
113 Тимчасовi (нетитульнi) споруди - -
12 Нематерiальнi активи 5,5 5,5

Сума накопиченої амортизацiї основних засобiв станом на 31.12.2011 року становить 4880,4 тис. грн., залишкова вартiсть 2 570,1 тис. грн. Накопичена амортизацiя становить 65,5 % первiсної вартостi основних засобiв.
Амортизацiя основних засобiв, задiяних в роботi Пiдприємства, здiйснюється iз дотриманням принципу вiдповiдностi щомiсяця. Амортизацiя основних засобiв нараховується прямолiнiйним методом, про що визначено в Облiковiй полiтицi Пiдприємства, враховуючи строки корисного використання.
У звiтному перiодi iнвентаризацiя основних засобiв проводилась Пiдприємством станом на 15.11.2011р, згiдно з наказом директора за №7 вiд 08.11.2011 року. Розбiжностей мiж даними бухгалтерського облiку i фактичною наявнiстю об'єктiв основних засобiв та iнших необоротних матерiальних активiв, iнвентаризацiйною комiсiєю не виявлено.
На нашу думку, данi фiнансової звiтностi Пiдприємства вiдповiдають даним реєстрiв аналiтичного, синтетичного облiку основних засобiв та первинним документам, наданим на розгляд аудиторам. Склад основних засобiв, достовiрнiсть i повнота їх оцiнки, а також ступiнь розкриття iнформацiї в цiлому вiдповiдають вимогам П(С)БО 7 <Основнi засоби> та Положенню про бухгалтерський облiк Пiдприємства.

Незавершенi капiтальнi iнвестицiї. станом на 31.12.2011 року становить - 30,3 тис. грн. До складу даної статтi балансу вiднесено витрати на придбання та виготовлення основних засобiв, якi на дату балансу не введено в експлуатацiю.
Облiк капiтальних iнвестицiй вiдповiдає даним аналiтичного та синтетичного облiку.

Аудит виробничих запасiв. Облiк запасiв Пiдприємство здiйснює вiдповiдно до Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 9 <Запаси>. В бухгалтерському облiку запаси класифiкують на такi групи: основнi та допомiжнi матерiали, малоцiннi та швидкозношуванi предмети та iншi матерiальнi цiнностi. Одиницею бухгалтерського облiку запасiв є їх найменування або однорiдна група. Придбанi (отриманi) або виробленi запаси зараховуються на баланс Пiдприємства за первiсною вартiстю. Первiсна вартiсть запасiв визначається згiдно з П(С)БО 9 <Запаси>. Станом на 31.12.2011р. вартiсть виробничих запасiв становить 2369,0 тис. грн.
Балансова (первiсна) вартiсть запасiв у розрiзi окремих класифiкацiйних груп:

Група Залишок на 31.12.2011р. (тис. грн.)
1). Виробничi запаси: 2369,0
- сировина та матерiали; iншi матерiали 2368,3
- купiвельнi напiвфабрикати та комплектуючi вироби; -
- паливо; -
- тара i тарнi матерiали; -
- будiвельнi матерiали; -
- запаснi частини; -
- iншi матерiали; -
- малоцiннi та швидкозношуванi предмети. 0,7
- незавершене виробництво. -
2). Поточнi бiологiчнi активи. -
3) Готова продукцiя (товари за вирахуванням нацiнки). -

Списання матерiалiв проводиться на пiдставi актiв на списання, якi пiдписанi уповноваженими особами Товариства та затвердженi в установленому порядку. При вiдпуску запасiв у виробництво, продаж та iншому вибуттi їх оцiнка здiйснюється вiдповiдно до Облiкової полiтики, за методом середньозваженої собiвартостi, тобто проводиться списання по кожнiй одиницi запасiв дiленням сумарної вартостi залишку таких запасiв на початок звiтного мiсяця i вартостi одержаних у звiтному мiсяцi на сумарну кiлькiсть запасiв на початок звiтного мiсяця i одержаних у звiтному мiсяцi запасiв.
Активи, що використовуються протягом не бiльше одного року, або нормального операцiйного циклу, якщо вiн бiльше року, визнаються малоцiнними та швидкозношуваними предметами (МШП) та облiковуються Товариством на рахунку 22 <Малоцiннi та швидкозношуванi предмети>.
Вибуття матерiалiв та МШП проводилося згiдно з затвердженими актами списання матерiальних запасiв.
Обсяг розкриття iнформацiї вiдповiдає вимогам П(С)БО 9 <Запаси>.
Грошовi кошти. Станом на 31.12.2011 року на Пiдприємствi залишок грошових коштiв та їх еквiвалентiв становить 0,2 тис. грн.
В тому числi: грошовi кошти в нацiональнiй валютi на поточному рахунку Пiдприємства - 0,2 тис. грн.
Залишок грошових коштiв пiдтверджено виписками банку.
Данi аналiтичного облiку грошових коштiв вiдповiдають даним синтетичного облiку.

Дебiторська заборгованiсть. Станом на 31.12.2011 року на балансi Товариства облiковується дебiторська заборгованiсть за товари (роботи, послуги) в розмiрi 3598,4 тис. грн. Дана заборгованiсть облiковується за первiсною вартiстю. Резерв сумнiвних боргiв Товариством не створювався. До складу даної заборгованостi на звiтну дату включено заборгованiсть, термiн позивної давностi по якiй минув, в розмiрi 122,9 тис. грн. Пiдприємству необхiдно було списати дану заборгованiсть на витрати перiоду з вiдповiдним зменшенням первiсної вартостi дебiторської заборгованостi.
Також до складу статтi балансу , яка станом на 31.12.2011 року становить 456,3 тис. грн., Товариством включено заборгованiсть за виданими авансами, термiн виникнення якої бiльше трьох рокiв, у сумi 17,1 тис. грн., що призвело до завищення показникiв даної статтi.
За даними аудиту станом на 31.12.2011 року дебiторська заборгованостi за товари (роботи, послуги) повинна складати 3475,5 тис. грн., iнша поточна дебiторська заборгованiсть - 439,2 тис. грн.
Дебiторська заборгованiсть з бюджетом станом на 31.12.2011 року становить 10,2 тис. грн.

Iншi оборотнi активи. До складу даної статтi Балансу станом на 31.12.2011 року вiднесено суму нарахованих податкових зобов'язань з ПДВ в розмiрi 15,3 тис. грн. по першiй подiї, згiдно п.п. а п.187.1 ст.187 Податкового Кодексу України, на суму отриманих авансових платежiв.

Витрати майбутнiх перiодiв До складу даних витрат входить накопичення витрат, пов'язаних з витратами майбутнiх перiодiв. Станом на 31.12.2011 року витрати майбутнiх перiодiв Товариства складають 1,7 тис. грн.

2. Зобов'язання пiдприємства

Поточнi зобов'язання. Згiдно Положення (Стандарту) бухгалтерського облiку 11 <Зобов'язання>, до поточних зобов'язань на Пiдприємствi вiдносять:
· Розрахунки по заробiтнiй платi вiдповiдають чинному законодавству. Заборгованiсть по заробiтнiй платi станом на 31.12.2011 року на Пiдприємствi - 13,8 тис. грн.;
· Заборгованiсть по розрахунках з бюджетом, та позабюджетними фондами, за даними Пiдприємства, станом на 31.12.2011 року становить - 71,1 тис. грн.
· Розрахунки по пенсiйному та соцiальному страхуванню ведуться згiдно чинного законодавства. Заборгованiсть по розрахунках зi страхування становить - 42,4 тис. грн.
· Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи та послуги на Пiдприємствi складає 6 829,6 тис. грн.
· Iншi поточнi зобов'язання складають -1402,5 тис. грн.
Перелiк i суми зобов'язань, що увiйшли до складу статтi :
Вид зобов'язання на 31.12.11 р. тис. грн.
Розрахунки з пiдзвiтними особами 892,6
Аванси отриманi 92,8
Розрахунки з iншими кредиторами 217,8
Податковий кредит 199,3
Всього: 1 402,5

3. Власний капiтал.

Статутний капiтал. Згiдно п. 4.1, 4.2 ст. 7 Статуту ВАТ <Вiнницький асфальтобетонний завод> (нова редакцiя), зареєстрованого Виконавчим комiтетом Вiнницької мiської ради 29.04.2011 року, реєстрацiйний №1 174 105 0000 000956, розмiр Статутного капiталу становить 120 990 гривень, який подiлено на 483 960 штук простих iменних акцiй номiнальною вартiстю 0,25 грн. кожна.
Статутний капiтал станом на 31.12.2011 року сформовано i сплачено у розмiрi 120 990 гривень, що складає 100% загального його розмiру.
Свiдоцтво про реєстрацiю випуску акцiй вiд 07 червня 2011 року пiд №24/2//1/11 видане Вiнницьким територiальним управлiнням ДКЦПФР на сумарну вартiсть випуску за номiналом 120 990 гривень, форма iснування - бездокументарна.

Додатковий капiтал Станом на 31.12. 2011 року <Додатковий капiтал> становить 384,6 тис. грн. До складу даної статтi балансi Товариством включено iнший додатковий капiтал, основу якого складає дооцiнка (iндексацiя) основних засобiв.

Нерозподiлений прибуток Пiдприємства станом на 31.12.2011 року становить - 187,7 тис. грн., який сформувався внаслiдок нерозподiлений прибуток станом на 01.01.2011 року в сумi 41,0 тис. грн., збiльшеного на суму отриманого чистого прибутку за результатами господарської дiяльностi за 12 мiсяцiв 2011 року, в сумi 146,7 тис. грн.

Чистий прибуток вiд звичайної дiяльностi отримано наступним чином:
Найменування показника Код рядка ф.2 Суматис. грн.
Чистий дохiд (виручка) вiд реалiзацiї продукцiї(товарiв, робiт та послуг) 030 6 611,4
Iншi операцiйнi доходи 040 973,3
Iншi звичайнi доходи 050 9,6
Разом чистого доходу 070 7 594,3
Собiвартiсть реалiзованої продукцiї (товарiв, робiт та послуг) 080 6 014,7
Iншi операцiйнi витрати 090 1 325,6
Iншi витрати 100 17,4
Разом витрат 120 7 357,7
Податок на прибуток 140 89,9
Чистий прибуток 150 146,7
Облiк реалiзацiї послуг (готової продукцiї, товарiв) здiйснюється згiдно Нацiональних Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку 15 <Доходи>. Реалiзацiя здiйснюється по методу нарахування.
За даними аудиту, чистий прибуток, за звiтний перiод, повинен бути зменшений на суму дебiторської заборгованостi, яка пiдлягає списанню з балансу в розмiрi 140 тис. грн. та складати 6,7 тис. грн. (146,7 - 122,9 - 17,1), а нерозподiлений прибуток станом на 31.12.2011 року, вiдповiдно, повинен складати 47,7 тис. грн. (187,7 - 122,9 - 17,1)

4. Чистi активи пiдприємства.

Розгорнутий алгоритм оцiнки, що фактично вiдображається балансовою вартiстю чистих активiв Пiдприємства виражається такою формулою:
ЧАф=НАо+ЗВ+НК+НУ+З+(ФА-ФЗ), де
ЧАф - фактично вiдображена балансова вартiсть чистих активiв пiдприємства;
НАо - вартiсть основних засобiв, вiдображених у балансi;
ЗВ - залишкова вартiсть нематерiальних активiв, вiдображених у балансi;
НК - вартiсть незавершених капiтальних вкладень;
НУ - вартiсть устаткування, призначеного для монтажу;
З - запаси товарно-матерiальних цiнностей, що входять до складу оборотних активiв, за фактично залишковою вартiстю;
ФА - фiнансовi активи (грошовi активи, дебiторська заборгованiсть, довгостроковi та короткостроковi фiнансовi вкладення й iншi їх види, вiдображенi у звiтному балансi );
ФЗ - фiнансовi зобов'язання усiх видiв (довгостроковi та короткостроковi фiнансовi кредити, товарний кредит, внутрiшня кредиторська заборгованiсть).
Даний метод оцiнки активiв, в умовах iнфляцiйної економiки суттєво занижує реальну вартiсть чистих активiв Пiдприємства. Це пов'язано з тим, що вартiсть основних засобiв , запасiв, усiх видiв товарно-матерiальних цiнностей у звiтному балансi вiдбита з урахуванням попередньої їх переоцiнки i до моменту здiйснення оцiнки вона зросла пiд дiєю iнфляцiї. Тому даний метод дозволяє одержати лише приблизне уявлення про мiнiмальну вартiсть чистих активiв Пiдприємства.
ЧАф. = 2 601,6 + 2 369 + (4 082,1 - 8 359,4) = 693,3

Як бачимо з розрахунку, чистi активи дорiвнюють 693,3 тис. грн., що бiльше розмiру статутного капiталу Пiдприємства. Тобто чистi активи пiдприємства вiдповiдають вимогам ч.3 ст. 155 Цивiльного Кодексу України.

5.Стан бухгалтерського облiку

Бухгалтерський облiк на ВАТ <Вiнницький асфальтобетонний завод> ведеться по журнально - ордернiй формi, шляхом складання аналiтичних оборотно-сальдових вiдомостей. В перiодi, що перевiрявся Пiдприємство здiйснювало бухгалтерський облiк у вiдповiдностi з <Планом рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань i господарських операцiй пiдприємств та органiзацiй>, затвердженим наказом Мiнфiну України вiд 30.11.1999 року за № 291, з незначними вiдхиленнями вiд Iнструкцiї по застосуванню Плану рахункiв бухгалтерського облiку, але це не призвело до суттєвих викривлень у фiнансовiй звiтностi.
Бухгалтерський облiк в цiлому проводиться з дотриманням П(С)БО та Облiкової полiтики.
Данi бухгалтерських рахункiв спiвставленнi в бухгалтерських регiстрах, головнiй книзi i Балансi Пiдприємства.

6. Аналiз показникiв фiнансового стану
ВАТ <Вiнницький асфальтобетонний завод>:
Коефiцiєнт Розрахунок, згiдно рядкiв Балансу 2010 р. 2011 р
Абсолютна лiквiднiсть (Р. 230+240) А.Б./ р. 620 П.Б 0,0006 0,00002
Коефiцiєнт покриття (загальна лiквiднiсть ) Р.260+270/р.620+630П.Б. 0,61 0,77
Фiнансова незалежнiсть Р.380П.Б./сума Балансу 0,07 0,08
Покриття зобов'язань власним капiталом Р.380 П.Б. / р.620+480 0,07 0,08

В результатi аналiзу дiяльностi Пiдприємства за 2011 рiк видно, що коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi становить 0,00002, що свiдчить про недостатню кiлькiсть грошових коштiв та їх еквiвалентiв для покриття короткострокових зобов'язань (позитивне значення 0,25 - 0,5).
Коефiцiєнт покриття (загальна лiквiднiсть) 0,77 свiдчить про те, що Пiдприємство не має можливiсть вчасно погашати свої поточнi зобов'язання перед кредиторами (позитивне значення 1,0 - 2,0).
Коефiцiєнт фiнансової незалежностi визначає частку коштiв власникiв Пiдприємства в загальнiй сумi коштiв, вкладених у майно Пiдприємства. Характеризує можливiсть Пiдприємства виконати свої зовнiшнi зобов'язання за рахунок використання власних коштiв, незалежнiсть його функцiонування вiд позикових коштiв (позитивне значення-1). За даними розрахунку даний показник 0,08 свiдчить про те, що Пiдприємство залежне вiд зовнiшнiх джерел фiнансування.
Коефiцiєнт покриття зобов'язань власним капiталом становить 0,08.
В результатi проведеного аналiзу можна сказати, що Пiдприємство нелiквiдне та залежне вiд зовнiшнiх джерел фiнансування.
Доводимо до Вашого вiдома, що враховуючи викладене в листi - поясненi в роздiлi <Дебiторська заборгованiсть>, стосовно списання безнадiйної дебiторської заборгованостi, Вам буде надано аудиторський висновок (звiт) з висловленням умовно - позитивної думки.


Директор
Аудиторської фiрми <Надiйнiсть> Н.Ф.Манько


м. Вiнниця 13 квiтня 2012 р.
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Основнi види дiяльностi: виробництво асфальтобетону, бетону.
Споживачами продукцiї та робiт пiдприємства є бiльшiсть органiзацiй м. Вiнницi та Вiнницької областi, а саме: - ПП "Адепт-Комплект", ТОВ - НВП "Аргон", ТОВ "БМУ-3", ПАТ "Будмонтажпроект", ТОВ "Вiндор", ПП "Дорстрой", ТОВ "ТД Орiон", ТОВ "Пфаннер Бар", ПП "Ремшляхбуд Т", ПП "Сервiс - Дорбуд", ПрАТ РМК "Торгтехнiка", Вiнницька торгово-промислова палата та iншi.
У майбутньому планується новий вид продукцiї, такий як бетон рiзних марок, що дасть можливiсть до притягнення нових споживачiв i розширення ринку збуту.
Виробництво має сезонний характер, що тягне за собою певнi труднощi у сезоний перiод.
Основний конкурент: ТОВ "Шляхбудматерiали".
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування За останi п'ять рокiв були придбанi такi основнi засоби, як: Асфальтоукладчик ДС-195 (07.05.2007 р.), Каток ДУ-47 (07.05.2007 р.), Компресор СБ4/С-100 (17.05.2007 р.), Вiброплита вибер УГМС (з бочкою) (12.09.2007 р.), укладальник плитки Optimas (09.12.2009 р.), каток DV 8.21 (09.12.2009 р.), Автогрейдер ДЗ-180 (12.01.2010 р.), а також комп'ютерна технiка.
За останнi 4 роки вiдчуження (реалiзацiя) основних засобiв не було. У 2011 роцi було вiдчудження Екскаватор ЭО-2621.

Пiдприємство не планує значнi iнвестицiї або придбання, пов'язанi з господарською дiяльнiстю.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформація щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Основнi засоби емiтента знаходяться за мiсцем його розташування.
Первiсна вартiсть основних засобiв складає 7456,0 тис.грн., сума нарахованого зносу - 4884,7 тис.грн. Термiн та умови використання осн.засобiв вiдповiдають нормам. Обмежень на використання основних засобiв немає. Основнi засоби всiх груп використовуються за призначенням. Ступiнь зносу ОЗ 65,5%, ступiнь використання - 34,5%. В 2011 роцi нараховано амортизацiї: будинки та споруди - 553,7 тис.грн., машини та обладнання - 244,6 тис.грн., транспортнi засоби - 208,0 тис.грн., iншi ОЗ - 11,6 тис. грн.
Орендованi основнi засоби товариство не використовувало. В оренду здавлись такi основнi засоби: автомобiлi вантажнi, котли, асфальтоукладач.
При порiвняно невеликiй чисельностi працюючих (22 чол.), пiдприємство здатне виробляти велику кiлькiсть продукцiї за рахунок застосування спецiальної технiки - асфальтозмiшувач "Тельтомат".
Екологiчних питань, що можуть позначитися на використаннi активiв пiдприємства, немає.
На 2011 рiк у пiдприємства не має планiв щодо капiтального будiвництва.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень Основною iстотною проблемою, що впливає на дiяльнiсть пiдприємства є економiчна, виробничо-технологiчна, соцiальна криза та нестабiльнiсть цiнової полiтики, вiдсутнiсть обiгових коштiв. Пiдприємство має значний ступiнь залежностi вiд законодавчих або економiчних обмежень.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства Протягом 2011 року виплачено:
- штраф в Управлiння пенсiйного фонду України за несвоєчасну сплату внескiв - 16723,33 грн.;
- штраф за несвоєчасну сплату податкiв - 1140,04 грн.;
- штраф за несвоєчасну сплату єдиного соцiального внеску - 1759,42 грн.;
- пеня згiдно договору - 1599,19 грн.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента На даний час пiдприємство має позитивну кредитну iсторiю та на протязi останнiх 5 рокiв успiшно залучає кредитнi кошти.
На даний час на пiдприємствi немає залучених кредитних коштiв.
На пiдприємствi для поточних потреб є достатня кiлькiсть робочого капiталу.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів Укладених, але не виконаних договорiв, немає. Договора укладенi з споживачами продукцiї виконувались вчасно.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) Для проведення робiт, якi запланованi на 2011-2013 р.р., згiдно пiдписанних договорiв, необхiдно заготовити певну кiлькiсть матерiалiв, а саме: гравiй (по фракцiям), бiтум, паливо та iн.
У 2010 роцi пiдприємство почало виробництво таких видiв продукцiї - цементний розчин, гарцовка, iншi бетоннi вироби.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок Дослiдження та розробки на пiдприємствi в звiтному роцi не проводились.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається Судовi справи, стороною в яких виступає емiтент:
1. Стягнення заборгованостi по внесках в сумi 42059,59, дата вiдкриття провадження 17.05.2011 р., позивач фiлiя Пенсiйного фонду України у Замостянському районi м. Вiнниця;
2. Стягнення заборгованостi за наданi послуги у сумi 24692,40 грн., рiшення про задоволення позову вiд 18.07.2011 р., позивач МКУП "Мiськсвiтло".
На даний момент справи закритi, заборгованiсть сплачена.

2. Стягнення заборгованостi за щебневу продукцiю у сумi 5727,47 грн., рiшення про задоволення позову вiд 18.02.2010 р., позивач ВАТ "Iванiвський спецкар'єр".
На даний момент справа закрита, заборгованiсть сплачена.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Аналiз фiнансового стану
Фiнансовий стан - це здатнiсть (спроможнiсть) товариства фiнансувати свою дiяльнiсть. Вiн характеризується забезпеченiстю фiнансовими ресурсами, якi необхiднi для нормального функцiонування товариства, доцiльнiстю їх розмiщення та ефективнiстю використання, фiнансовими взаємовiдносинами з iншими юридичними та фiзичними особами, платоспроможнiстю та фiнансовою стiйкiстю.
Для аналiзу фiнансового стану товариства пiд час аудиту розрахованi наступнi показники фiнансового стану товариства за 2011 рiк.
Показники фiнансового стану ВАТ:

Коефiцiєнт Розрахунок, згiдно рядкiв Балансу 2010 р. 2011 р.
Абсолютна лiквiднiсть Р. 230 А.Б./ р. 620 П.Б 0,0006 0,00002
Коефiцiєнт покриття (загальна лiквiднiсть ) Р.260+270/р.620+630П.Б. 0,61 0,77
Фiнансова незалежнiсть Р.380П.Б./сума Балансу 0,07 0,08
Покриття зобов'язань власним капiталом Р.380 П.Б. / р.620+480 0,07 0,08

В результатi аналiзу дiяльностi Пiдприємства за 2011 рiк видно, що коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi становить 0,00002, що свiдчить про недостатню кiлькiсть грошових коштiв та їх еквiвалентiв для покриття короткострокових зобов'язань (позитивне значення 0,25 - 0,5).
Коефiцiєнт покриття (загальна лiквiднiсть) 0,77 свiдчить про те, що Пiдприємство не має можливiсть вчасно погашати свої поточнi зобов'язання перед кредиторами (позитивне значення 1,0 - 2,0).
Коефiцiєнт фiнансової незалежностi визначає частку коштiв власникiв Пiдприємства в загальнiй сумi коштiв, вкладених у майно Пiдприємства. Характеризує можливiсть Пiдприємства виконати свої зовнiшнi зобов'язання за рахунок використання власних коштiв, незалежнiсть його функцiонування вiд позикових коштiв (позитивне значення-1). За даними розрахунку даний показник 0,08 свiдчить про те, що Пiдприємство залежне вiд зовнiшнiх джерел фiнансування.
Коефiцiєнт покриття зобов'язань власним капiталом становить 0,08.
В результатi проведеного аналiзу можна сказати, що Пiдприємство нелiквiдне та залежне вiд зовнiшнiх джерел фiнансування.

Iнформацiя про результати фiнансово - господарської дiяльностi емiтента за останнi три роки: за 2009 рiк нерозподiлений прибуток - 418,7 тис. грн., чистий прибуток - 72,0 тис. грн., за 2010 рiк нерозподiлений прибуток - 41,0 тис. грн., чистий збиток - 386,2 тис. грн., за 2011 рiк нерозподiлений прибуток - 187,7 тис. грн., чистий прибуток - 146,7 тис. грн.,